9521350443038

Explozia, asfixierea și intoxicația sunt cele trei riscuri principale pe care o scurgere de gaze le poate aduce. Este important să înțelegeți că gazul este mai dens decât aerul, astfel încât într-o scurgere, tinde să se concentreze aproape de podea. Dar asta nu înseamnă că nu se mai răspândește în jurul casei și se strecoară în jurul tuturor persoanelor.

De aceea ajunge să fie atât de periculos, mai ales dacă oamenii dorm.

Riscul de explozie urmat de incendiu este mare atunci când există o prezență de flacără sau scânteie. Chiar și aprinderea unui bec poate duce la o explozie dacă gazul este deja în concentrații mari.

Asfixierea este iarăși un risc care poate duce la deces prin inhalarea gazului. Acest tip de accident tinde să se întâmple atunci când locuitorii sunt deja adormiți și nu observă scurgerea de gaze.

Deși nu este fatală, intoxicația poate avea consecințe grave, inclusiv sechele pe tot parcursul vieții. Unele simptome comune de intoxicații cu gaz includ vărsături, dureri de cap, dureri de corp și confuzie mentală.

Dacă persoana este expusă frecvent la gaz, poate muri din cauza înrăutățirii acestor simptome. În plus față de toate aceste riscuri, o scurgere de gaz este încă capabilă să provoace numeroase daune proprietăților, cu reparații care pot costa scump.

Mirosul unei scurgeri de gaz?

Gazul de gătit, așa-numitul GPL, nu are miros. Este un compus pe bază de propan și butan, două substanțe inodore prin natură, adică nu eliberează niciun fel de miros.

Dar ce este mirosul de gaz? Acest miros caracteristic pe bază de sulf a fost încorporat în gaz tocmai pentru a alerta oamenii cu privire la prezența unei posibile scurgeri.

Prin urmare, mirosul gazului în sine nu este nici toxic, nici periculos. Marele răufăcător este compusul GPL care, pentru că este mai dens, atunci când este eliberat în medii expulzează oxigenul, luându-i locul.

Din acest motiv, persoanele expuse la gaze ajung să moară de asfixiere (lipsa de oxigen) și nu de toxicitate.

Cum poți identifica o scurgere de gaz?

Cel mai simplu mod de a descoperi o scurgere de gaz este prin miros care, acum, după cum știți, a fost pus acolo cu scopul de a alerta posibilitatea scurgerilor.

Dar dacă recipientul se află în exteriorul casei, identificarea scurgerii prin miros poate să nu fie atât de simplă.

Prin urmare, testul cu spumă la ieșirea gazului poate fi folosit pentru a verifica dacă există sau nu scurgeri de gaz.

Procedura este simplă: umeziți un burete de spălat vase cu puțin detergent. Apoi aplicați spuma pe supapa de gaz. Dacă observați apariția bulelor, este un semn că există o scurgere de gaz.

4.5/5 - (200 votes)